Категорија:Споменици на културата (цркви и манастири)

Света Петка

На падините на ридот Олмец се наоѓа манастирот „Света Петка“. На средната...

Свети Никола

Во Црква „Свети Никола“,  камен-темелник осветен, и поставен е на 22. 51995...

Света Недела

Црква „Света великомаченичка Недела“, камен-темелник осветен и поставен...

Свети Димитрија

Околу 500 метри југоисточно од центарот на Велгошти е месноста “Свети...

Свети Илија

Свети Илија На околу еден километар североисточно од Велгошти на една...

Света Богородица (Пештерната црква)

  Два километри од Манастирот Света Петка, на околу половина час пешачење...

Свети Kлимент (Свети Пантелемон)

Свети Климент или помалку користеното Свети Пантелејмон е главната селска...

Руса Среда (Лековита Вода)