Во Велгошти одбележани 114 години од формирањето на првата Охридска чета!

Во С. Велгошти во манастир Света петка се одржа чествување по повод 114 години од формирањето првата Охридска чета. По тој повод свежо цвеќе положија претставници на месниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ – Велгошти и Месната заедница на Велгошти.11010975_10206180959436524_2968803926309525804_n

И оваа година локалната самоуправа не покажа интерес за организирање на овој настан.

11061709_10206180959556527_7752568909068247600_nНа овај настан свое обраќање имаше претставникот на месната заедница Јане Арнаудоски кој истакна дека ние како Велгоштани и покрај се и понатаму ке продолжиме да го негуваме чествувањето на овој настан.

11705232_10206180959716531_5016347097371203101_n (3)

Инаку на формирањето на четата учествувале Христо Узунов, Мајката на Христо уунов, Наум Цветанов, Андреј Христов и други видни членови на организацијата, при што за војвода е избран Никола Русински а негов заменик Ристо Поп Трпески од с. Велгошти.
zakletva

Во името на Таткото и Синот и Светиот дух,
и во името На Свети Климент и Света Петка

се заколнуваме дека ќе им служиме верно и чесно
на принципите на ВМРО,
на Охридското револуционерно началство.
Ако отстапиме од тие принципи, да бидиме казнети со смрт!!!
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *