Вести

Земјотресите предизвикаа оштетувања во манастирот Св. Петка во Велгошти

Kако последица од силните земјотреси кои го зафатија охридскиот регион појавени се оштетувања на ѕидовите од фреските во манастирот Света Петка во Велгошти.

„Црковниот одбор од Велгошти контактираше со Дебарско-кичевската епархија. По укажувањата, оттаму ветија дека ќе се заложат за санирање на штетите. Бидејќи манастирот Св. Петка е во надлежност на Завод и музеј Македонија, тие бараат надлежните да преземат мерки за нивно решавање.“ – велат од Црковниот одбор Велгошти.

Оттаму додаваат дека Црковниот одбор стои на располагање на институциите и бара што побрзо да се санираат штетите, бидејќи овој божји храм е многу значаен, како за Велгоштани, така и за сите верници во Македонија.

Leave a Reply